Divorțul la notar vs divorțul la tribunal

Vestea bună este că în 2021, conform Institutului Național de Statistică, s-au înregistrat 114.190 de căsătorii, mai multe decât în 2020 (81.209). Vestea proastă e că tot în 2021 s-au înregistrat și 28.294 de divorțuri, mai multe decât în 2020 (22.745). Vestea așa și așa este că de ieri, 9 martie 2022, se pot organiza din nou nunți ca pe vremuri (parcă n-au trecut 2 ani, ci 20), pentru că a încetat starea de alertă. Așa și așa din perspectiva invitaților, desigur, fiindcă nu se mai pot eschiva ca să nu participe.( Divorțul la notar vs divorțul la tribunal )

Pandemia a fost o piatră de încercare pentru multe cupluri căsătorite. Dacă pe unele le-a apropiat statul nonstop împreună și grija față de partener, pe altele le-a dezbinat, deoarece a creat contextul pentru ca unele emoții negative sau dovezi de infidelitate să iasă la lumină (deh, când folosesc amândoi zilnic același calculator și vinovatul uită să se deconecteze de la Messenger…), s-au intensificat tensiunile care fuseseră trecute cu vederea atunci când el și ea se vedeau doar dimineața la cafea și seara la culcare, au aparut problemele financiare cauzate de șomaj, unii au căzut în patima alcoolului din cauza nesiguranței… Am stabilit, așadar, și motivele invocate: infidelitatea, banii, nervii și băutura.

În mediul urban s-a înregistrat un număr de divorţuri mai mare faţă de cel din mediul rural. Cele mai multe despărțiri au fost în București, iar cele mai puține în Județul Vâlcea, de unde deducem că în familiile de olteni unul dintre soți are întotdeauna dreptate, iar celălalt e bărbatul.

Din totalul divorţurilor pronunţate, cele mai multe s-au realizat cu acordul părţilor datorită posibilităţilor pe care le oferă Codul civil, și anume de a divorţa pe cale administrativă, la ofiţerul de stare civilă, sau pe cale notarială. De altfel, mulți avocați sunt pro-separarea la notar sau la primărie, fără tărăboi adică.

Divorțul la notar vs divorțul la tribunal

  • Divorțul la notar se face doar amiabil, cu acordul ambelor părți. „Trebuie știut din start că notarul nu poate decide nimic în absența acordului ambilor soți și nici nu poate fi mediator, ca urmare părțile trebuie să se înțeleagă cu privire la toate aspectele care țin de relația lor și de copii: să fie de acord cu divorțul, să fie de acord cu exercitarea autorității părintești în comun, cu stabilirea locuinței copiilor la unul dintre ei, cu cuantumul cheltuielilor de educare și creștere a copiilor, cu numele pe care îl vor purta soții după divorț”, precizează Av. Loredana Costina.
  • Divorțul la tribunal se face și fără acordul părților. „Orice neînțelegeri cu privire la oricare dintre aspecte menționate mai sus face imposibil divorțul la notar“. De exemplu, dacă unul dintre soți refuză divorțul, este necesar ca acțiunea să fie mutată la judecătorie. Cel care dorește să divorțeze trebuie să introducă acțiune împotriva celuilalt soț, iar, în funcție de situație, soțul care introduce acțiunea își poate asuma vina pentru desfacerea căsătoriei (dacă cei doi nu mai locuiesc împreună de minimum 2 ani) sau trebuie să aducă martori pentru a arăta culpa comună ori culpa celuilalt soț. Divorțul se pronunță însă aproape întotdeauna, așa că refuzul acesta doar prelungește un proces stresant și dureros.
  • Divorțul la notar durează 1-2 luni cu tot cu partaj. După înregistrarea cererii de divorț, notarul acordă soților, conform prevederilor Codului civil, un termen de reflecție de 30 de zile, să mai stea și să mai cugete. După ce expiră termenul de gândire (sau răzgândire, mai știți?), notarul public verifică dacă se dorește divorțul în continuare de către ambii soți și eliberează certificatul fără mențiuni legate de culpa vreunuia dintre ei.
  • Divorțul la tribunal durează 1-2 ani, și asta pentru că este „preferat” cel mai adesea când părțile nu se înțeleg deloc cu privire la separare, la aspectele care țin de copiii minori sau la partaj și astfel devin obligatorii audierea martorilor, ascultarea copilului cu vârsta de peste 10 ani, expertizele tehnice judiciare cu privire la evaluarea bunurilor care vor face obiectul partajului, stabilirea „capului răutăților” etc. Iar fiecare procedură durează. Dacă se mai face și apel înainte de sentința definitivă…
  • Divorțul la notar este mai ușor din punct de vedere emoțional, pentru că se face doar amiabil. Atunci când ajung în fața notarului, viitorii foști soți deja au stabilit de acasă că vor divorța de comun acord, s-au hotărât asupra numelor pe care îl vor purta după separare, s-au pus de acord cu exercitarea autorității părintești în comun, cu cheltuielile necesare educării și creșterii copiilor și au stabilit cu cine vor locui aceștia. Deci lucrurile sunt clare, iar ei și copiii lor sunt liniștiți.
  • Divorțul la tribunal poate afecta emoțional soții, dar mai ales copiii, pentru că aceştia din urmă sunt puternic marcaţi când părinţii încheie relaţia cu certuri, ameninţări, şantaj etc. şi, de multe ori din pricina orgoliului, nu se pun de acord cu privire la viitorul şi confortul lor. „Chiar dacă soții aleg un divorț la instanță prin acordul părților, adesea simpla prezență în fața judecătorului poate fi o experiență mult mai stresantă“, mai spune Av. Zamfirescu.
  • Divorțul la notar se face fără martori. Divorțul la notar este privat, doar între cei doi soți, fără soacre sau „prieteni binevoitori” prin preajmă.
  • Divorțul la tribunal se face cu martori. La instanță, prezența martorilor este obligatorie (excepții: există acord pentru divorț, cel/cea care introduce divorțul își asumă culpa pentru despărțire și au trecut 2 ani de la separarea în fapt), spune avocatul. Dacă niciun martor nu vrea să se prezinte la proces, pot fi aduse alte dovezi (mesaje, înregistrări, urme de ruj pe cămașă etc.). Într-o situație extremă (ex. violența domestică) martorii pot fi constrânși să se prezinte în instanță cu mandat de aducere.
  • Divorțul la notar costă între 595 de lei și 1.500 de lei în funcție de tipul acestuia – fără minori sau cu minori. Tariful acoperă onorariul notarului, taxa de înregistrare a cererii de divorț la Registrului Național Notarial de Evidență a Cererilor de Divorț și legalizarea actelor. 595 de lei (500 de lei + TVA) reprezintă prețul minimal pe grila notarială, conform legislației în vigoare. În ceea ce privește achitarea taxei, este necesar ca soții să ajungă la un acord: fac jumi-juma sau plătește doar el, ca un gentleman…
  • Divorțul la tribunal costă 100 lei pentru divorțul fără acord și 200 lei pentru divorțul prin acord, aceste sume reprezentând taxa judiciară de timbru. Atenție, aceste taxe nu acoperă și costul avocatului! Dacă soții nu se reprezintă singuri și doresc să fie asistați de un avocat în instanță, se adaugă și onorariul acestuia. Potrivit recomandărilor Uniunii Naționale a Barourilor din România, onorariul minimal al avocatului pentru un divorț fără minori este de 1.760 de lei, iar pentru divorț cu minori este de 2.200 de lei.

Divorțul la notar vs divorțul la tribunal

Lasă un comentariu