Ghidul Pensionarului In Romania

Ghidul Pensionarului In Romania va invata: Cum sa va calculati pensia,Cum sa contestati pensia .Ghidul este scris de avocat Zamfirescu specializat in dosare contestatie decizie de  pensionare

Ghidul pensionarului pentru 2022 Care sunt cele mai importante aspecte de ştiut

https://avocatzamfirescu.ro/ sau whatsapp 0749115337

1. Valoarea punctului de pensie este, în acest an, de 1.442 lei. La această valoare s-a ajuns în toamna lui 2020, după o majorare de 14% a punctului de pensie. Autorităţile au anunţat că, în acest an, nu va avea loc o nouă majorare a punctului de pensie, ci abia la 1 ianuarie 2022.

2. Noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019), ce trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, a fost amânată timp de doi ani de către Guvern. Astfel, noua lege a pensiilor ar trebui să intre în vigoare abia la data de 1 septembrie 2023. Redacția avocatnet.ro a scris, constant, despre noile reguli – materialele relevante pot fi găsite aici

3. Pensionarea pentru limită de vârstă
: Pensionarea pentru limită de vârstă presupune faptul că persoanele interesate să se pensioneze au atins vârsta cerută pentru acest lucru. Vârsta minimă de pensionare este calculată în funcție de data nașterii. 

Bărbaţii care împlinesc 65 ani în 2021 se pot pensiona pentru limita de vârsta şi dacă au îndeplinit condiţiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an, stagiul complet fiind stabilit la 35 de ani), în timp ce pentru femei perioadele propriu-zise diferă.

Între lunile ianuarie-martie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani şi şase luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şase luni. Între lunile mai-iulie 2021 se pot pensiona femeile cu vârsta 61 de ani şi şapte luni cu stagiul complet de cotizare de 31 ani şi şapte luni. Femeile cu vârsta 61 de ani şi opt luni care au stagiul complet de cotizare de 31 ani şi opt luni se pot pensiona între lunile septembrie-noiembrie 2021. Stagiul minim de cotizare şi în cazul femeilor este de 15 ani.

4. Cetăţenii pot obţine mai uşor decizia de pensionare, şi în acest an. Cererea pentru dreptul la pensie și depunerea actelor necesare la casele teritoriale de pensii se pot face prin e-mail, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediile instituțiilor. În aceste condiţii, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele de pensii, respectiv atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.

5. Cei care au muncit sau trăit măcar 30 de ani în localităţi intens poluate pot cere pensionarea anticipatăfără penalizări, şi în acest an. Legea 279/2020 ce cuprinde toate localităţi intens poluate suferă adăugiri constante din partea parlamentarilor. Mai exact, legea stabileşte că pentru persoanele care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

6. Completarea stagiului de cotizare la fondul de pensii publice este disponibil doar până în 31 august 2021. Cei care vor să îşi completeze stagiul de cotizare la pensie pentru perioadele în care nu au contribuit la fondul de pensii publice au la dispoziţie mecanismul permis prin OUG 163/2020. 

7. Veniturile pe care pensionarii le pot primi în afara de cele din pensie sunt cele din salarii, activităţi ca persoane fizice autorizate, bani din drepturi de autor, chirii şi dividende. 

8. Lansarea unui proces de recalculare a tuturor pensiilor din ţară 
a fost anunţat, la începutul lunii februarie, de către ministrul Muncii, Raluca Turcan. Cele aproape cinci milioane de pensii vor fi recalculate pe durata unei campanii care va dura un an şi jumătate. Până în prezent, proiectul privind procedura de evaluare a pensiilor nu a fost oficializat.

9. Cumulul salariului din sistemul bugetar cu pensia nu va mai fi posibil. Ministrul Muncii are în plan emiterea unui act normativ prin care lucrătorii la stat nu vor mai avea posibilitatea de a se pensiona la termen și, ulterior, de a se angaja tot în sistemul bugetar, cumulând veniturile, ci vor trebui să decidă dacă ies la pensie sau rămân angajați până la 70 de ani.

Ce documente sunt necesare pentru ieșirea la pensie?

Pe site-ul CNPP este publicată lista actelor pe care trebuie să le adunați la dosar: cerere, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie), CI,  carnet de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, alte acte privind vechimea în muncă, diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverința din care să rezulte perioada studiilor, adeverință privind sporurile cu caracter permanent din contractul de muncă, adeverință privind munca în condiții deosebite și speciale, alte acte care dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Actele se pot depune online, prin e-mail, la casele teritoriale de pensii. În aceste condiții, persoanele care vor să iasă la pensie au de făcut un singur drum la casele de pensii, atunci când trebuie să ridice decizia de pensionare.

Atentie! La 1 septembrie 2023 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010!

Iata principalele 9 modificari aduse de acest act normativ:

1. Pensionarea anticipata
Persoanele vor avea posibilitatea sa se pensioneze pentru limita de varsta mai devreme de varsta standard de pensionare daca indeplinesc anumite conditii, intrucat in noua lege pensia anticipata (nepenalizata) se transforma in pensie pentru limita de varsta.

2. Cumularea pensiei cu salariul
Pensia anticipata va putea fi cumulata cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca, spre deosebire de situatia actuala in care pensionarii anticipat nu pot sa munceasca in baza unui contract individual de munca.

3. Pensia minima

  • Noua lege reglementeaza pensia minima. Fiecare pensionar va beneficia de cel putin pensia minima, chiar daca pensia cuvenita este mai mica.
  • Afla detalii complete din ghidul practic pentru angajatori si angajati „Totul despre PENSIONARE”!
  • Contine: Conditii, Etape, Calculator de pensii!

4. Stagiu minim de cotizare
Stagiu minim de cotizare se constituie doar din perioadele in care s-a platit contributia de asigurari sociale. Perioadele asimilate nu intra in stagiu minim de cotizare.

5. Perioade noi care se iau in calcul la stabilirea pensiei
Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

https://avocatzamfirescu.ro/ sau whatsapp 0749115337

6. Comunicarea informatiilor privind pensionarea salariatilor

  • Noua lege prevede ca se vor comunica angajatorilor in format electronic informatii privind emiterea deciziei de pensionare rezolvand astfel problema incetarii contractelor de munca in cazul pensiilor cu reducerea varstei de pensionare.
  • Atentie decizia de pensie se comunica la solicitarea angajatorului si nu din oficiu!

7. Asigurarea facultativa
Persoanele care doresc sa se asigure facultativ se vor putea asigura si retroactiv pe o perioada de 5 ani.

8. Prevederi privind persoanele invalide
Persoanele invalide pensionate, indiferent de gradul de invaliditate, vor putea sa desfasoare activitate conform capacitatii de munca diminuate.

9. Comunicarea documentelor catre Casa de pensii
Casele de pensii vor putea sa solicite angajatorilor sa prezinte documentele in baza carora au eliberat adeverintele privind stagiile de pensii. Refuzul de a comunica aceste documente in termen de 30 de zile constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 2-3 salarii de baza minime brute pe tara.

CONTESTATIE DECIZIE DE PENSIONARE

Ce este decizia de pensionare?

In principal, decizia de pensionare este actul prin care casa de pensii emitenta si de care apartine pensionarul, stabileste drepturile de pensie ale unei persoane care indeplineste conditiile de pensionare.

Contestarea deciziei de pensionare in instanta reprezinta modul prin care un pensionar nedreptatit poate sa obtina fie o anulare partiala fie chiar totala a deciziei de pensionare contestate in asa fel incat drepturile de pensie sa fie calculate legal.

Inainte de a explica procedura de contestatie a deciziei de pensionare, trebuie sa stiti cateva lucruri de inceput.

Atunci cand casele de pensii emit decizii de pensionare ilegale, cel interesat poate sa depuna in instanta o contestare a deciziei de pensionare.

De asemenea, termenul este important sa nu-l pierdeti si din acest punct ed vedere un avocat contestatie decizie pensie va poate indruma corect si complet pentru a formula o contestatie la decizia de pensionare.

Cum se contesta decizia de pensionare in 2020 – 2021 Procedura Contestare A Deciziei De Pensionare?

Sunt situatii in care adeverintele De Munca Sa Nu Fi Fost Puse La Calculul Dreptului Dvs.Sau Grupa De Munca Sa Fie Incadrata Gresit– Vedeti Cum Puteti Contesta Decizia De Pensionare

Spre exemplu cei carora li se aplica grupele de munca diferite trebuie sa aiba in vedere si urmatoarele reguli atunci cand formuleaza o contestatie la decizia de pensionare pentru grupele de munca:

(1)Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:

a)cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;

b)cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a ll-a de muncă.

Un subiect dificil , pensia si injusta decizie de pensionare cu un cuantum redus al pensiei, mai ales ca atunci cand ajungi la pragul pensionarii iti spui ca lucrurile trebuie sa fie mult mai usoare si nu complicate.

Spre exemplu, multi dintre cei care ies la pensie poate nu stiu ca au dreptul sa conteste decizia de pensionare, daca dupa ce isi fac calculul total al drepturilor salariale, acestea ies  peste ceea ce a stabilit Casa de Pensii prin decizie.

Tehnic, decizia de pensionare, act administrativ unilateral, emis de Casa De Pensii teritoriala, se poate contesta in instanta de judecata, la Tribunal.

In cat timp trebuie sa fac contestatia la decizia de pensionare si unde?

Conform prevederilor art 139 alin 1 din Legea 127/2019 decizia emisa de Casa de Pensii poate fi contestata in termen de 45 zile de la comunicare la instanta judecatoreasca competenta.

Conform alin 3 ,decizia necontestata in termen devine definitva.

S-a modificat Legea 263/2010 si s-a eliminat contestarea deciziei la casa de pensii emitenta ,contestatie care ar fi fost solutionata de Comisia de Contestatii din cadrul CNPP. Art 139 este printre putinele care au intrat in vigoare odata cu Legea 127/2019.

In rest,casele de pensii emite decizii cu grave incalcari de lege si norme in vigoare.

Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:

  1. modul de calcul şi de depunere a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială;

Motivare contestatie decizie pensionare

Astfel, in cadrul contestatiei depuneti toate documentele pe care va bazati pentru recalcularea pensiei si emiterea unei noi decizii.

In principal un procs ce vizeaza decizia de pensionare se poate transa in maximum de 1 an dar poate suferi si un termen mai lung.

https://avocatzamfirescu.ro/ sau whatsapp 0749115337

Model de contestatie la Decizia de pensie

Contestatie

Subsemnatul(a)…………………………………… domiciliat in
Bucuresti, str…………………nr……bloc………ap… sector……..,
contest decizia de pensie nr………….din data de…………… in
conformitate cu prevederile art.149 din Legea 263/2010.
Mentionez ca am primit decizia in data de …………..( se va
anexa copia plicului din care sa rezulte data postei sau daca a fost
primita la sediul Casei de pensii sub semnatura, data cand a primit
decizia ).
Motivele contestatiei sunt urmatoarele :
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
In sustinerea contestatiei depun urmatoarele documente:
……………………………………………………………………
Data Semnatura

Domnului Presedinte al Comisiei Centrale de Contestatii din
cadrul Casei Nationale de Pensii Publice

*contestatia se depune la sediul Casei locale de pensii de care apartine teritorial
contestatorul

Contestatie decizie pensionare,

Contestatie decizie pensie,

Model contestatie decizie de pensionare 2021,

Motivare contestatie decizie pensionare,

Model contestatie decizie pensie mai,

Model contestatie decizie pensie invaliditate,

Model contestatie decizie de pensionare 2019,

Contestatie decizie pensionare grupa de munca,

Model contestatie decizie de pensionare 2020,

Avocat contestatie decizie pensie,

https://avocatzamfirescu.ro/ sau whatsapp 0749115337

Lasă un comentariu