Avocat divort cu copii VEZI https://avocatulraspunde.ro/ Vezi cat costa un divort dupa coronavirus sau Covid-19 Divorteaza foarte repede dupa carantina
Un divort este in sine o experienta traumatizanta, iar daca la mijloc sunt si copii mici, lucrurile se complica si mai mult.
Un cuplu cu copii nu se poate desparti la primarie, in fata ofiterului starii civile. O poate face pe cale notariala, dar cu o conditie: sotii sa se inteleaga cu privire la toate aspectele care deriva din desfacerea casatoriei, inclusiv masurile privind copiii minori.
Dar chiar daca exista aceasta varianta, avocatul considera ca un complet de judecatori specializat in dreptul familiei se poate pronunta mai bine cu privire la interesul superior al copilului.
Divortul in instanta prin acord
Calea instantei ramane solutia celor mai multi soti cu copii mici care vor sa se desparta.
In instanta, ei pot alege sa se desparta prin acord, solutie recomandata, pentru ca este mai putin traumatizanta atat pentru parteneri, cat si pentru copii.
Avocatul ne-a spus ca esential la acest tip de divort este ca sotii sa se inteleaga cu privire la mai multe aspecte: revenirea la numele anterior, stabilirea locuintei copiilor, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea unei pensii de intretinere etc.
In cazul hotararii de divort prin acord, instanta va pronunta o hotarare definitiva, in care nu se va mentiona si din culpa carui sot s-a destramat casatoria, fiind o varianta preferata in special de catre persoanele publice.
Divortul in instanta fara acord
Din pacate, insa, multe cupluri ajung in instanta atunci cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate, asa ca acordul iese din discutie.
Aceasta metoda este des utilizata in cazul divorturilor cu minori, pentru ca prin dovedirea culpei exclusive a sotului parat in destramarea casatoriei, se dovedeste, de cele mai multe ori, si faptul ca este in interesul superior al copilului ca locuinta acestuia sa ramana la sotul reclamant. In plus, si pensia de intretinere va fi suportata de catre sotul parat.
Custodia copilului
Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand: parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu, sau cand copilul este nascut in fara casatoriei, iar unul dintre parinti formuleaza o cerere in acest sens.
Prima situatie este si cel mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. Noul Cod Civil le permite ambilor parinti sa pastreze custodia copiilor, asa-numita “custodie comuna”. Insa, daca interesul superior al copilului este ca doar unul dintre parinti sa pastreze autoritatea, instanta va decide custodie exclusiva in favoarea unui parinte.
In mod curent, unul dintre parinti solicita custodia copiilor, dar trebuie mentionat ca legea permite si altor persoane, precum bunicii, sa formuleze aceasta cerere.
Cum se calculeaza pensia de intretinere
Si in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere datorate de catre parintele care nu locuieste impreuna cu copiii, instanta va analiza in mod concret care sunt necesitatile copiilor.
Pensia se stabileste in favoarea minorilor, nu a parintelui care se ingrijeste de copii, pentru ca se considera ca toate cheltuielile de crestere si de educare sunt in beneficiul copilului.
In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la cuantumul pensiei, aceasta va fi stabilita in functie de veniturile parintelui care nu locuieste cu minorul si raportat la nevoile concrete ale acestuia (pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii).
Nici daca parintele care ramane sa locuiasca cu copilul nu solicita pensie alimentara nu conteaza prea mult, intrucat beneficiarul pensiei nu este parintele respectiv, ci copilul.
Cea mai intalnita problema in acest caz este dovedirea in instanta a tuturor veniturilor parintelui care nu locuieste cu minorii. Uneori, parintele incearca sa isi ascunda veniturile, tocmai pentru ca pensia stabilita de instanta sa fie cat mai mica.
De aceea, avocatii trebuie sa dovedeasca in instanta castiguri ascunse, pentru ca pensia sa fie raportata la veniturile reale ale parintelui.